30 Kasım 2017 Perşembe

DOBERMAN PİNSCHER



   Doberman Pinscher; zeki, çevik, atik ve hızlı köpek cinslerinden biridir. En asil türler arasında yer alır ve oldukça güçlüdür. Boyun, sırt, bacaklar gibi birçok bölgesinde son derece gelişmiş ve güçlü kasları vardır. Özellikle göğüs bölgesi oldukça güçlüdür. Tüyleri sert ve kısadır. Kürkü siyah, kahverengi, kahverengi siyah olur. Birçok kulüp siyah ve kahverengi siyah olanları kabul etmektedir fakat beyaz lekeli ve beyaz renk doğanları da sıkça görülmektedir. Doberman Pinscher’ın kulakları ve kuyruğu kesilir fakat son zamanlarda köpek sahipleri Doberman Pinscher’ları doğal haline bırakmaktan yanalar. Kulakları kesilmediğinde tıpkı bir av köpeğine benzer, kulakları yere doğru ve sarkık durur.




   Doberman Pinscher, bekçi köpeği olarak bilinir. Çok enerjik ve kararlı tavırları vardır. Ailesine aşırı bağlı olup, aile bireylerinin her birine saygılı davranır. Kendini ailesine adar ve oldukça insan canlısı, sosyal bir yapısı vardır. Doberman kendisinden korkmayan ve saygı uyandıran bir sahibe ihtiyaç duyar. Aşırı korumacı iç güdüsünün etraftaki insanlara zarar vermemesi açısından henüz küçük yaşlarda sosyalleşmesine önem verilmelidir. Yalnız kalmayı pek sevmeyen bu köpek cinsi, bir alanda tek başına bırakılmamalıdır.




   Doberman Pinscher’ın eğitimi son derece kolaydır. Zekâsıyla her zaman büyük beğeni toplayan bir köpektir. Dişi Dobermanlar erkeklere oranla daha inatçıdırlar ve eğitim sırasında daha fazla ilgi göstermek gerekebilir. Pozitif yönlendirme eğitimi tam bu köpeklere göredir. Zarar verici, onu tehdit edici eğitim şartları bu köpeklere göre değildir. Öğrenme kapasiteleri yüksek olduğu için çoğu zaman cezai yöntemlere başvurmanıza gerek dahi kalmayacaktır. İyi bir ev köpeği olması için düzenli bir eğitim geçmesi şarttır.
   
   

   Doberman Pinscher’ın kökeni çok eskiye dayanmamakla birlikte ilk olarak 1860’larda Almanya’da geliştirilmiştir. Bu tür ismini yaratıcısı olan Louis Dobermann’dan almıştır. Louis Dobermann sürekli haydut dolu bölgelerde ağır şartlarda yolculuk yapmak durumunda kalıyordu ve bu nedenle kendisini koruyabilecek, kendisine bekçilik edebilecek bir köpek ırkı meydana getirmek istiyordu. İngiliz tazı kanı, Danua, Beauceron, Pinscher, Rottweiler ve Alman Çoban köpeği karışımıyla ortaya çıkan bu köpek Louis Dobermann’ın isteklerini karşılıyordu. Halka da faydalı olması için 1876’da yapılan bir köpek yarışmasında tanıtıldı ve kısa sürede çok büyük ilgi topladı.

21 Kasım 2017 Salı

AKİTA INU



   Akitalar cesur ve akıllıdır. İnsan yoldaşlığına ihtiyaç duyarlar. İç mekanda yaşamaları gerekir (ancak serin iklimlerde dışarıya da uyum sağlayabilirler) ve çok dikkat edilmelidir. Çok korumacı ve savunmadı özellik gösterirler. Başka köpeklerle bir arada olmaktan hoşlanmazlar. Saldırgan tavırlarını önlemek için aynı mekanda yaşayacağı diğer hayvanlara aşina olması gerekir. Çocuklarla -özellikle biraz yaşı büyük olanlarla- iyi anlaşılar. Kendilerine ait bir yerleri olmalıdır. Yabancılardan pek haz etmezler.Gözleri küçük,üçgen şeklindedir ve kafatası düzdür; sırtı ise yassıdır. Kulakları köşeli, küçük ve diktir. Kuyruğu kalın, kıvrımlı ve büyüktür. İyi yüzmelerinin nedeni ise yayvan ayaklarıdır. 

   Akitalara güven verici ve tutarlı bir yaklaşımla davranılmalıdır. Israrlı alıştırma ve ağır eğitim, süreci yavaşlatır. Tuvalet eğitimi kolayca verilebilir. Başka hayvanlarla yaşayacaksa gençken sosyalleştirilmelidir.

   Ölü tüylerden kurtulmak için haftada bir kez fırçalanmalı ve Akitalar tüy dökerken metal dişli tarak ile tımar edilmelidir. Tüylerin doğal yaşlarını kaybetmemesi için deri yumuşakça yıkanmalı ve çok gerektiğinde yumuşak şampuan kullanılmalıdır. Ayağının üzerindeki tüyler arasıra kırpılmalıdır. Kalça Displazisi, göz ve diz hastalıklarına yakalanma eğilimi gösterirler. Tek seferde 5-7 yavru doğururlar ve yaşam süreleri 10-12 yıldır.


   Güçlü avlanma içgüdüleri vardır; sakin, atak, akıllı ve iyi gözlemcidirler. Sessiz ve ağırbaşlılığın yanında dikkatli ve güçlüdürler. Asillik ve kibarlık özellikleri sayesinde iyi bir yoldaş ve rehber olurlar. Genelde itaatkardırlar ve havlama davranışını nadir gösterirler.

   







14 Kasım 2017 Salı

CANE CORSO ITALIANO





   Cane Corso ülkemizde çok sık olmasada bulunan bir ırklardan bir tanesi.Bu köpek büyüğün bir alt sınıfında bulunan köpek çeşitlerinden biridir.Dikkat çeken ve çok kuvvetli bir kas yapısına sahip görünüşü mükemmel köpektir.Bu tür köpek dayanıklı ve çevik olmasınla herkes tarafından tarif edilmektedir.Kasları ve kemik yapıları oldukça gelişmiş durumdadır.Ağız ve burun kısmı uzun bir şekildedir.Ön yüz kısmı kara biçimde görülmektedir.Kaşları ve kemik kısmı çok belirgin durumdadır.Vücud yapıları sıkı bir yapıdadır ve kas heryerde vardır.Derisi oldukça kalın vaziyettedir.Ayak ve tırnak kısmı genelde koyu renkte olmak zorundadır.

   Bu köpek karakter olarak ev içersinde özellikle sessiz bir cinstir.Eğitilmeye uygun bir ırk olarak göze çarpmaktadır.Çok iyi bir koruyucu ve aynı zamanda dikkatli bir yapıdadır.Çocuklarla çoğu zaman arası iyidir.Sahipleri karşısında sevecen bir görünümdedir.Bekçilik yapabilmek için harika bir köpek olarak gözükür.Ev yaşamına cabuk uyum sağlayan bir köpektir.Korunması gereken her alanı başarıyla koruma yeteneğine sahiptir.Kavgacı olmayan bu ırk için önceden köpek beslemiş sahipler gerekmektedir.Tecrübeli bir sahibe ihtiyacı vardır.Diğer köpeklerle arası iyi değildir aynı şekilde yabancılara karşıda sert bir uslubu vardır.Yavruyken bir takım eğitimlerden geçmeli ve iyi bir sosyalleştirilmeye ihtiyacı vardır aksi halde büyük sorunlar yaşatabilir.Yabancılara karşı içinde olan agresiflik her zaman vardır fakat sizin misafirlerinize karşı anlayışlı olmaya çalışmaktadır.Tüyleri kısadır.

   İtalya kökenli bir köpektir yani kökeni İtalya.Soyunun eski Roman Molossian’dan geldiği düşünülmektedir.Bunları ataları yabani hayvan avlamasında ve savaş durumunda yardım edilmesi amacıyla yararlanmışlardır.İtalyan insanları için çok iyi bir arkadaş olan bu köpekler bekçi öpeği ve avlanmak için yetiştirilmişler.İtalya’nın geçmişinde yapılan resimlerde bol sayıda bu köpeğin resimleri mevcuttur.

8 Kasım 2017 Çarşamba

BEAGLE

   
Beagle, Avrupa kökenli sevimli bir köpek ırkıdır. Oyunculuğu ve yaramazlığı ile herkese kendini sevdirebilen bu köpek ırkına kızmak çok zordur. Bakışları ile her zaman sahibini ikna etmeyi başaran haylaz köpeklerdir. Charlie Brown ve Snoopy çizgi filmi ile tanınan Snoop Dog karakteri bir Beagle’dır.Gözleri büyük, koyu kahverengi veya ela olabilir. Kulakları büyük, sarkık ve yumuşaktır. Kuyruğu uzun ve hareket halindeyken yukarı doğru dik durur. Düz yapılı bir kuyruğu vardır, kıvrık olmaz. Tüyleri kısa ve yumuşaktır. Rengi, tamamen siyah veya tamamen beyaz dışında tüm renk ve desenlere izin verilir. Genellikle baş kısmı ve sırtında beyaz üzerinde parçalı desenler olur. Nadiren bacaklarında ve karın bölgesinde benekler görünür. Kuyruk ucu ve ayaklar genelde beyazdır.



   Beagle inatçı bir karaktere sahiptir ve zor eğitilir. Ailesine ve çocuklara çok düşkün olmasına rağmen, temel itaat eğitimi bile güçlükle öğretilir. Bunun için çoğu zaman profesyonel eğitmenler kullanmak gerekir.Beagle’larda uluma çok sık görülür. Sıkıldıkları zaman veya yalnız kaldıkları zaman genelde ulurlar. Burunları çok hassastır ve farklı kokulara karşı aşırı merak duyarlar.Genel olarak Beagle karakteri, aktif, yaramaz, oyuncu ve başına buyruktur




   Beagle zor bir köpek olabilir. Ev eğitimi ve ev ortamına alışması uzun zaman alabilir. Ev içersinde havlaması ve ulumasını baskılamak zor olabilir. Bu durum komşular tarafından rahatsızlıkla karşılanır. Yalnızlıktan hoşlanmaz ve evde uzun süre yalnız kalmaya tahammül edemez. Tüm yiyeceklere karşı düşkündür ve iştahlı bir köpektir. Yiyeceklerini saklamak gibi bir içgüdüsel özelliği vardır. Yiyecekleri onlar için çok değerlidir. Bu nedenle çocuklara, onların yiyeceklerine dokunmaması konusunda bilgi vermek gerekir.Burunları çok hassastır. Bu nedenle dışarıda gezinirken tasma kullanmalı veya onu sürekli izlemelisiniz. Bir Beagle’ın havayı koklayarak dikkatlice birşey aradığını ve aradığı şeyi bulana kadar uzaklaştığını görebilirsiniz.Tüy bakımı kolaydır. Orta seviyede tüy döker. Haftalık olarak yada ayda birkaç kez fırçalanması yeterlidir.




   Beagle kökeninin Avrupa olduğu bilinir ancak tam olarak hangi ülkede üretildiği bilinmemektedir. Tüm Avrupa tarihinde Beagle vardır. Bilinen en eski kayıtlar. MS 400’lü yıllara ait Yunan tarihi kayıtlarıdır. Popüler olarak ise 19. yüzyılda tüm Avrupa’da kullanılmaya başlanan Beagle, başlarda bir av köpeği olarak yetiştirildi, ancak 20. yüzyıldan itibaren küçük boyutları ve sevecen yapısı ile ev köpeği olarak yetiştirilmeye devam etti. Günümüzde de popüler bir şekilde ev köpeği olarak yetiştirilmeye devam etmektedir.
Beagle ırkını resmi olarak ilk kez 1884 yılında AKC federasyonu tanımıştır. 1916 yılında ise, İngiltere’de Milli Beagle Kulübü kurulmuştur.
   

4 Kasım 2017 Cumartesi

CHOW CHOW

                                       ÇİN ASLANI