20 Ekim 2017 Cuma

KANGAL

  




   Sivas Kangalları ilk defa köpek besleyecekler için uygun bir ırk değildir.Önceden köpek beslemiş kişilere daha uygun bir ırktır.Özellikle bu köpeği yavruyken almak çok önemlidir.Bu sayede ailenize karşı sorunsuz bir köpek yetiştirmenizde mümkün olacaktır.Büyük Cüssesi nedeniyle her zaman geniş bir alana ihtiyaçları vardır sıcaktan çok fazla hoşlanmazlar.
   Sivas Kangalı özellikleri neticesinde oldukça cesur aynı zamanda hızlı ve zeki bir köpektir.Bayanlara ve çocuklara karşı uysal bir tavır içersinde olsada kötü niyet içeren yabancılara karşı tehlikelidirler.Sahiplerine çok fazlaca bağlıdır.Eğitilebilirlik açısından cok zengin olmasada herşeyi rahatcana uzman sahipler tarafından öğretilemesi mümkündür.Görevleri onlar için herşeydir.Ona görev vermeniz demek onu mutlu edecek bir durumdur.Anadolu’da uzun yıllardır sürülere bekçi ve koruma olarak kullanılmışlardır.Kurt boğan bir köpek ırkı olması nedeniyle çok güçlüdürler.Özellikle ne yapacağını iyi sezen bir köpek olması nedeniyle ve Türkiye’de üretilmesi nedeniyle Türkiyenin gurur kaynağıdır kangallar.Irk saflarını son derece korumayı bilen bir köpektir.

    Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak bilinmektedirler ancak bekçi köpeği tanımınada uyan bir cinsiyettir. Zira diğer çoban köpeği türleri sürüyü korumaktan ziyade yönlendirme ve yönetmekte usta bir köpek cinsidir. Kangal köpeğinin en belirgin özelliği ise sahibine duyduğu aşırı sadakat ve buna bağlı olarak sahibine ait olduğunu düşündüğü şeyleri korumaya yönelik kuvvetli içgüdüsüdür.Sahibi için fedekarlık etmekten asla çekinmezler.Hem sahibini hemde bulunduğu alanı çok iyi korurlar.
   Kangallar Sert ve Kuru iklimlerde yaşamaya daha elverişlidir.Ev içersinde yaşamak Sivas Kangalına uygun bir yer değildir.Açık geniş yerlerde yaşaması gerekir.
   Rahatça gezmesi ve egzersiz ihtiyacını giderebilmesi kangalın olmazsa olmazlarından biridir.
   Yılda 2 defa Tüy değiştirirler düzenli olarak fırçalanması gerekmekte olan bir ırktır.
      

   Sivas Kangalı ortama olarak 11-13 yıl arası yaşayabilmektedir.Tabi bu durum tamamen köpeğinize ne derece baktığınızla alakalıdır.
  

    
  Kangal köpeğinin kökeni Orta Asyadır Kangal Köpekleri göçebe yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Türk boyları ile beraber yaşamışlardır.Kangal Köpeği’nin en önemli özelliklerinden biri olan
çok uzun mesafe yol alabilme özelliği yüzyıllar öncesinde ki bu uzun yürüyüşlü göçebe hayatı ile gelişmiştir.Kangal Köpekleri Anadolu’ya 11. yy.da Anadoluya gelen Türkler tarafından getirilmiştir. Kangal köpeği Türk Dünyasına ait Türkiye köpek ırkıdır.


1 yorum: