21 Kasım 2017 Salı

AKİTA INU



   Akitalar cesur ve akıllıdır. İnsan yoldaşlığına ihtiyaç duyarlar. İç mekanda yaşamaları gerekir (ancak serin iklimlerde dışarıya da uyum sağlayabilirler) ve çok dikkat edilmelidir. Çok korumacı ve savunmadı özellik gösterirler. Başka köpeklerle bir arada olmaktan hoşlanmazlar. Saldırgan tavırlarını önlemek için aynı mekanda yaşayacağı diğer hayvanlara aşina olması gerekir. Çocuklarla -özellikle biraz yaşı büyük olanlarla- iyi anlaşılar. Kendilerine ait bir yerleri olmalıdır. Yabancılardan pek haz etmezler.Gözleri küçük,üçgen şeklindedir ve kafatası düzdür; sırtı ise yassıdır. Kulakları köşeli, küçük ve diktir. Kuyruğu kalın, kıvrımlı ve büyüktür. İyi yüzmelerinin nedeni ise yayvan ayaklarıdır. 

   Akitalara güven verici ve tutarlı bir yaklaşımla davranılmalıdır. Israrlı alıştırma ve ağır eğitim, süreci yavaşlatır. Tuvalet eğitimi kolayca verilebilir. Başka hayvanlarla yaşayacaksa gençken sosyalleştirilmelidir.

   Ölü tüylerden kurtulmak için haftada bir kez fırçalanmalı ve Akitalar tüy dökerken metal dişli tarak ile tımar edilmelidir. Tüylerin doğal yaşlarını kaybetmemesi için deri yumuşakça yıkanmalı ve çok gerektiğinde yumuşak şampuan kullanılmalıdır. Ayağının üzerindeki tüyler arasıra kırpılmalıdır. Kalça Displazisi, göz ve diz hastalıklarına yakalanma eğilimi gösterirler. Tek seferde 5-7 yavru doğururlar ve yaşam süreleri 10-12 yıldır.


   Güçlü avlanma içgüdüleri vardır; sakin, atak, akıllı ve iyi gözlemcidirler. Sessiz ve ağırbaşlılığın yanında dikkatli ve güçlüdürler. Asillik ve kibarlık özellikleri sayesinde iyi bir yoldaş ve rehber olurlar. Genelde itaatkardırlar ve havlama davranışını nadir gösterirler.

   







1 yorum: