30 Kasım 2017 Perşembe

DOBERMAN PİNSCHER



   Doberman Pinscher; zeki, çevik, atik ve hızlı köpek cinslerinden biridir. En asil türler arasında yer alır ve oldukça güçlüdür. Boyun, sırt, bacaklar gibi birçok bölgesinde son derece gelişmiş ve güçlü kasları vardır. Özellikle göğüs bölgesi oldukça güçlüdür. Tüyleri sert ve kısadır. Kürkü siyah, kahverengi, kahverengi siyah olur. Birçok kulüp siyah ve kahverengi siyah olanları kabul etmektedir fakat beyaz lekeli ve beyaz renk doğanları da sıkça görülmektedir. Doberman Pinscher’ın kulakları ve kuyruğu kesilir fakat son zamanlarda köpek sahipleri Doberman Pinscher’ları doğal haline bırakmaktan yanalar. Kulakları kesilmediğinde tıpkı bir av köpeğine benzer, kulakları yere doğru ve sarkık durur.




   Doberman Pinscher, bekçi köpeği olarak bilinir. Çok enerjik ve kararlı tavırları vardır. Ailesine aşırı bağlı olup, aile bireylerinin her birine saygılı davranır. Kendini ailesine adar ve oldukça insan canlısı, sosyal bir yapısı vardır. Doberman kendisinden korkmayan ve saygı uyandıran bir sahibe ihtiyaç duyar. Aşırı korumacı iç güdüsünün etraftaki insanlara zarar vermemesi açısından henüz küçük yaşlarda sosyalleşmesine önem verilmelidir. Yalnız kalmayı pek sevmeyen bu köpek cinsi, bir alanda tek başına bırakılmamalıdır.




   Doberman Pinscher’ın eğitimi son derece kolaydır. Zekâsıyla her zaman büyük beğeni toplayan bir köpektir. Dişi Dobermanlar erkeklere oranla daha inatçıdırlar ve eğitim sırasında daha fazla ilgi göstermek gerekebilir. Pozitif yönlendirme eğitimi tam bu köpeklere göredir. Zarar verici, onu tehdit edici eğitim şartları bu köpeklere göre değildir. Öğrenme kapasiteleri yüksek olduğu için çoğu zaman cezai yöntemlere başvurmanıza gerek dahi kalmayacaktır. İyi bir ev köpeği olması için düzenli bir eğitim geçmesi şarttır.
   
   

   Doberman Pinscher’ın kökeni çok eskiye dayanmamakla birlikte ilk olarak 1860’larda Almanya’da geliştirilmiştir. Bu tür ismini yaratıcısı olan Louis Dobermann’dan almıştır. Louis Dobermann sürekli haydut dolu bölgelerde ağır şartlarda yolculuk yapmak durumunda kalıyordu ve bu nedenle kendisini koruyabilecek, kendisine bekçilik edebilecek bir köpek ırkı meydana getirmek istiyordu. İngiliz tazı kanı, Danua, Beauceron, Pinscher, Rottweiler ve Alman Çoban köpeği karışımıyla ortaya çıkan bu köpek Louis Dobermann’ın isteklerini karşılıyordu. Halka da faydalı olması için 1876’da yapılan bir köpek yarışmasında tanıtıldı ve kısa sürede çok büyük ilgi topladı.

2 yorum: