23 Aralık 2017 Cumartesi

DOGO ARJANTİN



   Dogo Arjantin, atletik görünümlü, kaslı yapıda ve orta boyutlarda bir ırktır. İyi bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan bu ırk oldukça akıllı ve oyuncudur. çocuklarla ve tüm aile fertleri ile iyi anlaşır, öpülmekten ve kucaklanmaktan hoşlanır. İyi bir eğitim ve sosyalleşme sürecinden geçmesi gerekir.Güçlü olan bu ırkın, kuralcı ve tutarlı bir sahip tarafından yetiştirilmesi gerekir. İlk köpek sahibi olacaklar için uygun bir seçim olmayabilir. 

   Günümüzde bekçi ve koruma köpeği olarak kullanılmaya yatkındır. Köpek dövüşlerinde talihsiz bir üne de kavuşmuştur. Son dönemde köpek yetiştiricilerinin özenli dikkati sayesinde, aile köpeği olarak da kullanıldığı görülebilir.

   1920 yılında Arjantin'de Dr. Antonio Nores Martinez tarafından iyi bir av ve bekçi köpeği olarak geliştirilmiştir. Güney Amerika kökenli ilk av köpeği olarak tanınan ırk bu gün avcı, bekçi, polis, asker, arama ve kurtarma köpeği, iş köpeği ve aile köpeği olarak çok amaçlı kullanılmaktadır
  

    Dr. Antonio Nores Martinez ırkın yetiştirilmesine mastiff tipinde bir tür olan Cordoba köpeği adını vererek başlamıştır. Daha sonra ırkın geliştirilmesinde Great Dane, Boxer, Spanish Mastiff, Bulldog, Bull Terrier, Great Pyrenees, Pointer, Irish Wolfhound ve Dogue de Bordeaux gibi ırklar kullanılarak geliştirilmiştir. Irkın kökeninin, günümüzde artık soyu tükenmiş bir ırk olan Alano köpeğine dayandığıda söylenilmektedir. Ancak bu konuda bilgiler tam değildir. Dr. Antonio Nores Martinez uzun yıllar ırkın saf bir ırk olarak tanınması ve saf özellikler kazanması için çalışmalar yapmıştır. Irk ilk kez 1973 yılında FCI (Federation Cynologique Internationale) tarafından saf ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçmiştir. 


17 Aralık 2017 Pazar

POMERANİAN BOO





   Fotoğraflarını gördüğünde birçok kişi bu köpeklerin gerçek olduğuna inanmıyor ve oyuncak zannediyor. Bazı fotoğrafları görünce bu kişilere hak vermek işten bile değil. O kadar tatlı ve oyuncağımsı gözüküyorlar ki, siz de bu köpeklerin gerçek olduğuna inanmakta güçlük çekebilirsiniz. Fakat bir gerçek var ki; bu köpeklerin özellikle son zamanlarda çok ama çok tanınıyor olduğu. Her ne kadar evcil hayvanların parayla alınıp satılmasına karşı olsak da şu an ülkemizde çok ciddi ücretler karşılığında satıldığını öğrendik. Bu fiyatların hangi sınırlarda olduğunu öğrenmek için aradığımız birkaç yerden ise 6.000 ila 15.000 TL arasında fiyatlar aldık.

   Pomeranian, Greenland’ın kızak köpeklerinin kırmasıdır. Pomeranian Boo bu günün Almanya ve Polonya’sını da kapsayan Baltık Denizinin kuzeyinde bir bölgedir. Aynı zamanda burada bölge gelişimini tam anlamıyla sağlamıştır. Küçük yapılı ve yoğun tüylü bir türdür ancak İngiltere’ye ithal edildiğinde ağırlığı 9-14 kg arasında değişir. İngiltere’de bazı değişikliklere uğramıştır. Queen Charlotte ve Queen Victoria 1700-1800’lerde İngiltere’de popüler olmasına katkıda bulunmuştur. Özellikle Queen Victoria Floransa, İtalya’dan getirdiği ‘Marco’ adlı Pomeranianı ile meşhurdur. Amerikan Kennel Kulübü tarafından 1900’lerde farkına varılmıştır ve o günden beri küçülmeye devam etmiştir. Bu gün ise Kuzey bölgesinin en küçük türüdür. Çok popüler bir ev hayvanı cinsi ve gösteri köpeğidir.
  

    Haftada bir kaç kere fırçalanmalı ve sadece ihtiyacı olduğunda banyo yaptırılmalıdır. Diş sağlığı önemlidir; en azından haftada bir kere dişler fırçalanmalıdır ancak en iyisi günde bir kere fırçalanması olacaktır. Genizlerine kaçan suyu çıkarmak için hapşırmaları çok tehlikeli değildir. Sadece o hapşırırken boğazı ovulmalıdır.

   Bu ufacık köpeklerin boylarına ve minikliklerine aldanmamak gerek. Çünkü ısırma eğiliminde olan bir köpek türü olan Pomeranian Boo, bu konuda size çok çok nadir de olsa sıkıntı yaşatabilir. Özellikle ufak çocuklarla yalnız bırakılmamalıdırlar. 

10 Aralık 2017 Pazar

ALMAN KURDU (German Shepherd)



   Alman Kurdu şu an dünya üzerindeki ırklar içerisinde en popüler köpek ırkıdır. Bu ırkın iri sayılacak cüssesine rağmen bu derece popüler olmasının nedenini fiziksel güzelliği ve mükemmele yakın karakter yapısına bağlayabiliriz. Fiziksel özelliklerde kulaklar dik, tüy yapısı parlak tercihen kızıl, badem şeklinde koyu gözler, vücuda oranlı iri bir kafa, geniş bir göğüs kafesi, uzun bir sağrı,bel hizasının aşağısında uzun bir kuyruk, uzun ve güçlü adımlara sahip olmalıdır.

   Karakter yapısına kısaca bir göz atarsak mükemmel bir aile köpeği olduğunu görüyoruz. Sosyal ve zeki olan mizacı aynı zamanda çok kolay eğitim almasını da sağlar. 4-5 yaşındaki çocuğunuzu hiç gözünüz arkada kalmadan onun yanına bırakabilirsiniz. Emin olun ki onun çocuk olduğunun bilincindedir. Çocuğa zarar vermek bir yana gelebilecek zararlardan onu canı pahasına koruyacaktır. Aynı zamanda çocuğunuzun sabrı tükenmek bilmeyen oyun arkadaşı olacaktır.Günümüzde birçok psikolog çocuğunuza hayvan sevgisini aşılamak hemde sorumluluk duygusunu geliştirmek maksatlı köpek almanızı tavsiye eder. Alman Kurdu tavsiye edilecek ırkların başında gelmektedir.

   Bu aileci ve sosyal yapısının yanı sıra Alman Çoban Köpeği gayet güvenilir bir bekçi köpeğidir. İçgüdüsel bir alan koruma ve şahıs koruma özelliği vardır. Bu özelliği doğru bir eğitimle pekiştirilirse ortaya mükemmel bir koruma köpeği çıkar. Alman Kurdu diğer ırklardan üstün kılan en önemli özellik dengeli karakteridir. Sosyallik ile bekçilik özelliklerini bir terazinin iki kefesi olarak düşünebilirsiniz. Bunlardan biri arttığı zaman diğeri aynı oranda düşer. Mesela bir Rottweiler mükemmel bir bekçi köpeğidir ama çocuğunuzla yalnız bırakmaya çekinirsiniz. Diğer yandan bir Golden Retriever tam bir çocuk bakıcısıdır ama eve hırsız gelse koşup terlik getirir. Ama bir Alman Çobanı çocuğunuza karşı bir Golden kadar sevecen eve gelen bir hırsıza Rottweiler kadar sert olabilir. Bu arada unutmaması gereken bir konu bu özelliklerin sadece safkan Alman Çoban köpeğinde olmasıdır.

5 Aralık 2017 Salı

ROTTWEİLER



   
   Rottweiler’ın iri ve güçlü bir bedeni vardır. Adaleli ve atletik olan bu ırk, geniş bir kafaya ve yuvarlak bir alına sahiptir. çeneler iyi gelişmiştir ve dişler makas ısırışı ile kapanır. Gözler ırkın iyi huy ve sadakatinin ifadesini yansıtır ve koyu renklidir. Dengeli, sakin, itaatkar, cesur ve kolay eğitilir. Yalnızca efendisi ve ailesi saldırıya uğradığı zaman sertleşir.

   Rottweiler, sakin, eğitilebilir, cesur ve ailesine kendini adayan bir köpektir. Güvenilir bir karakteri vardır. Ailesini büyük bir kararlılıkla korur. Acıya karşı duyarsız ve güçlü köpeklerdir. Ciddi, kendinden emin ve güvenilirdir.

   Oldukça zekidir ve pek çok ülke de polis, askeri ve gümrük gibi görevlerde kendilerini kanıtlamışlardır. Boyutlarından dolayı eğitim erken başlamalı ve köpeğin vahşileştirilmemesine büyük dikkat edilmelidir. Bu ırk, bol ilgi ve diğer hayvanlar ve insanlarla sosyalleştirilmeye ihtiyaç duyar. Diğer köpeklerle anlaşamayacağından toplum içinde tasmasız dolaştırılmamalıdır.

   Rottweiler, tutarlı bir biçimde yetiştirilip eğitildiğinde çocuklar için iyi bir oyun arkadaşı olur. Henüz yavruyken onlarla olumlu tecrübeler yaşadığı sürece kediler ve diğer ev hayvanlarını kabullenir. Aile dostları ve akrabalar sevinçle içeri kabul edilirken yabancılar kaldırımdan öteye geçemez. Irk itaat yarışmaları ve iz sürme alanlarında başarılıdır.


   Rottweiler’ın bol egzersize gereksinimi vardır. Bu güçlü köpeğe ne kadar iş verirseniz verin memnuniyetle kabul edecektir. Ormanda koşturmak ya da açık alan yürüyüşleri yapmak onları çok mutlu eder ve yanınızdan ayrılma eğitilimleri yoktur.

   Kısa ve parlak tüylerin bakımı kolaydır. Günlük tarama yıkamaya gerek bırakmayacaktır. Orta düzeyde tüy dökücüdür.
   Bir batında 12 yavruya kadar doğurabilir.